Yalan Nedir? Nasıl Tespit Edilir?
Merhaba Arkadaşlar,
Bu konumuzda sizlere yalan nedir ve size söylenen yalanları nasıl anlayacağınızı anlattım. Bu yalanları öğrenmenin basit bir kaç yöntemleri vardır.
Öncelikle Yalan Nedir?
Beden diliyle bir kişinin doğruyu söylemediğini anlamak kesin bir çözüm değildir. Ne kadar iyi gözlemci olursanız olun kişinin beden dili üzerinden kişiye ''sen yalancısın'' demek doğru diyemezsiniz. Ancak bunlar ipuçları olabilmektedir.
Yalan söylemek insanda psişik bir rahatsızlığa sahip olur. Çünkü insan beyni mantık üzerine çalışmaktadır. Söylenilen söz ile olan şey arasındaki farklılıktan dolayı beyin otomatik olarak uyumsuzluk sinyallerini göndermeye başlar. Bundan dolayı ruhsal bir gerginlik(stres) olmaya başlar ve bu sinyaller sonucu bedenine de yansımaya başlar. İyi bir gözlemciyseniz karşı tarafın gergin olduğunu anlayabilirsiniz.
Neredeyse çoğu insan yalan söyleme konusunda başarılı değildir. Bu söyledikleri yalanlar kişinin hareketlerinden rahatlıkla okunabilir. Buna genel olarak beden dili deniyor.Yalan söylediğini düşündüğünüz birini sorgularken ilk önce gözlerine, ellerine ve burun hareketlerine bakmalısınız. Çünkü bir insanın yalan söylediğinde bu yapıları ilk olarak sinyal verir.
Yansıtma Nedir?
Yansıtma, kişilerin iç sezgilerinden ve dürtülerinden gelen ve bu kötü sezgilerin olumsuz etkilerinden ve baskılarından kurtulma çabasına yansıtma denir.
Örnek vermek gerekirse sınavlara girdiğimizde bizler yüksek notlar alınca bunu kendimizin aldığını iddia ederiz. Fakat düşük notlar aldığımızda ise suçu öğretmenlere yükleriz. Halbuki her ikisini de yapan bizdik. Bunun farkına varmak istemek yansıtmaya örnek verilebilir.
Bir örnek daha vermek gerekirse kader-kısmet ile ilgilidir. Herkes başına kötü bir olay geldiğinde bunu yine kadere veya alın yazısı gibi kavramlara yüklemektedir. Sonuçta yaptığınız tercihler sizi farklı yollara iter. Kader ve kısmet gibi kavramlara sorumluluğu yükleyerek yaptıklarından sorumluluk payını almamak yine yansıtmaya örnek verebileceğimiz bir kavramdır. Öncelikle kişi suçu kendine aramalıdır.
Ele Veren Vücut Hareketleri
Kişi yalan söylediğinde ve bu yalanını açığa çıkmasının yaklaştığı hissetmesinde kıpırdanır; çünkü bu yalanın kişi üzerinde yarattığı etkisiyle bir nevi baş çıkmasını sağlar.Ayağını sallamak, ellerinin titremesi, ve sürekli burnuna dokunması örnekler arasındadır.
Nefes
Yalan söyleyen kişiler genellikle derin bir nefes alır. Çünkü derin bir nefes kana oksijen alınmasını sağlar ve stresi önemli bir ölçüde azaltır. Buda kişiye nefes aldırmaya itecektir. Eğer kişi çok fazla nefes alıyor ve bunu kısa zamanlar halinde yapıyorsa bu şüphelenmemizin ilk aşamasıdır.
Yüz Rengi
Kişi yalan söylediğinde surat kısmı kızarır. Bu özellikle açık tenli insanlarda daha göze batmasına neden olur. Kişilerin yüzünün kızarması büyük ölçüde bize yardımcı olur.
Terlemek
Kişinin yalan söylemesi durumunda zaten büyük bir stres altındadır. Bu yüzden vücudunda çeşitli bölgeleri terlemeye başlar. Alnı,elleri gibi bölgeleri terler. Bu yüzden sıklıkla bu terlerini üstüne silerek gidermeye çalışırlar. Yalnız bu terleme oda sıcaklığına bağlı olmayan etkilerden dolayı kaynaklanmaktadır. Kişinin yalan söylediğini en yüksek oranla belirleyen işaretlerden birisidir.
Titreme
İnsan korku veya heyecan anında titremeye başlar. Bu titreme yakalanma korkusu sonucunda belirir. Örneğin; elinde kalem varsa eli titrer ve yazamaz, herhangi bir cisimle oynama gereği duyar. Böylelikle odaklanma noktası seçerek bu yalanı sürdürmeyi hedefler.
Fiziksel Temas
Yalancılar genellikle fiziksel temastan kaçınırlar. Yalan söylediği kişiden uzakta dururlar. Bunun nedeni kendini güvene alma içgüdüsünden kaynaklanmaktadır.
Stres
Acemi yalan söyleyen kişiler genellikle ağır bir stres altında kalırlar. Bu stres onların kalp atışlarının hızlanmasına, terlemesine ve sesinin oldukça düşük sesle veya kendini haklı göstermek için yüksek ses ile konuşmasına neden olur. Yalan söyleyen kişi genellikle çok fazla yutkunur ve göz temasından kaçınır. Ve yalan söylediği kişiye sorularını tekrarlamasını söyler ve duymadığını ifade eder.
Gözler
Yalan söyleyen kişiler başkalarının gözlerine bakmakta zorlanırlar. Bu yüzden sürekli gözlerini kaçırırlar. Bir nesneye odaklanmaya çalışırlar. Kişi yalan söylerken gözlerini normalden daha çok kırpabilir. Fakat bunun tam tersi göz kırpmaması ve temastan kaçınması da olağandır.
Eşi Ron Goldman’ı öldürmek suçundan yargılanan O. J. Simpson’un yargı aşamasında göz kırpması düşüktü. Bill Clinton, tüm dünyaya Monica Lewinskly ile bir ilişki yaşamadığını söylerken düşük bir göz kırpma oranı sergilemiştir.
Öte yandan biri yalan söylerken yakalanırsa gözleri irileşir.
Burun
Yalan söyleyen kişini burnuna dokunması en yaygın belirtilerden birisidir. Kişi yalan söylediğinde stres, bölgeye artan kan akışı ile burundaki kılcal damarların genişlemesine neden olur.
Yorumlar
Yorum Gönder